Hur tvättar jag och tar hand om extensions?

Är du rädd för att det är besvärligt och svårt att tvätta och ta hand om hårförlängningar? Som tur är, är så inte fallet. Den här guiden berättar allt du behöver veta om att hur du tvättar och tar hand om dina hårförlängningar.

Vilken typ av extensions använder du?

Hur du tvättar ditt hår beror på vilken typ av hårförlängningar du använder. Det finns en skillnad i proceduren och tvättbehovet, beroende på om du använder våra clip on, halo- eller ponytail extensions, som du själv applicerar när du vill, eller om du har applicerat permanenta hårförlängningar som hårträns, nail hair, tape eller microring extensions.

Så tvättar du clip on, halo och ponytail extensions

Använder du våra clip on, halo eller ponytail extensions, som du tar på och av när du vill? Icke-permanenta hårförlängningar bör tvättas medan du inte använder dom i håret. Därför är det lite annorlunda att tvätta dem, än vad du är van vid när du tvättar ditt eget hår.

Vi har skapat en separat guidesida om hur du tvättar dina icke-permanenta extensions.

Tvätt och skötsel av clip on extensions

Så tvättar du permanenta extensions

Använder du våra permanenta hårförlängningar? Våra hårtränser, nail hair, tape eller microring extensions appliceras i håret och sitter i under lång tid och därför måste de såklart tvättas under tiden de sitter i.
Läs vidare och lär dig hur du bäst tvättar håret när du har applicerat permanenta hårförlängningar.

1. Borsta håret igenom
Innan du tvättar dina extensions, börja med att borsta igenom håret försiktigt med en extensionsborste som är skonsam mot ditt hår. Börja med att borsta hårtopparna och fortsätt uppåt mot hårbotten tills allt hår är borstat igenom.

2. Tvätta med shampoo
Börja med att blöta ner hela håret och massera sedan ett milt shampoo in i hårbotten. Var försiktig där dina extensions är applicerade. Dela gärna håret i sektioner så att du är säker på att du tvättat allt hår. Skölj ur noggrant och tvätta håret en gång till för att vara säker på att det är helt rent.

3. Använd en hårinpackning för extra vård
Vi rekommenderar att du använder en vårdande hårinpackning ca. varannan gång du tvättar hår för att ge dina extensions lite extra kärlek. En hårinpackning öppnar hårstrånas fjällskikt, vilket innebär att det kan tränga helt in i håretstrået och verkligen ta hand om och återfukta på djupet. Fördela bara inpackningen i hårets längder och och hårtoppar, annars kan du riskera att fästet till dina extensions lossnar. Skölj ut hårinpackningen efter 5-10 minuter.

4. Avsluta tvätten med balsam
Fördela ett mjukgörande balsam, uteslutande på hårets längder och hårtoppar så att du inte riskerar att dina extensions glider ut. Ett bra balsam stänger fjällskiktet i håret så att håret blir slätt och mjukt, och inte minst lättare att kamma igenom. Låt balsamet verka i 1-2 minuter och skölj håret ordentligt efteråt.

5. Borsta håret försiktigt
Krama ut vattnet ur håret utan att riva eller vrida håret. Borsta försiktigt igenom det med en extensionsborste, börja i hårtopparna och fortsätt upp mot hårbotten. Du kan med fördel ta lite hårolja i längderna för att ge extra vård och göra det lättare att borsta igenom.

6. Torka håret
Du kan antingen välja att låta dina extensions lufttorka eller så kan du föna dem. Om du väljer att föna håret, kom ihåg att använda en värmeskydde produkt i håret så att det inte skadas av värmen.

7. Platta håret regelbundet
Vi rekommenderar att du plattar dina extensions med en plattång då och då för att lägga hårets fjällskikt. Det gör håret mjukt, slätt och mycket smidigare. Kom ihåg att använda värmeskydd i håret innan du plattar det. Undvik platta håret vid fästena, där dina extensions sitter fast, eftersom värmen kan orsaka att t.ex. tape och nail hair extensions lossnar.

8. Ge extra glans och vård med ett serum
Slutligen kan du använda ett par pumpar av ett fuktgivande hårserum i dina längder och hårtoppar. Ett hårserum ger också mycket glans och motverkar frizz.

Vilka produkter ska jag använda till extensions?

När du väl har investerat i hårförlängning är det viktigt att du använder rätt hårvårdsprodukter så att du kan njuta av håret så länge som möjligt. Rätt produkter förlänger livslängden på dina extensions och gör ditt hår vackrare och smidigare.

De bästa vårdprodukterna för extensions
Om du vill ge dina extensions all kärlek de förtjänar, använd “True Soft” -serien från Maria Nila. Hårvårdserien består av de mest nödvändiga produkterna till dina extensions och innehåller närande arganolja, som återfuktar och tar hand om håret på djupet. Prova produkterna och märk omedelbart hur mjukt och friskt håret blir.

Skydda ditt hår från värmestyling
Du kan enkelt styla dina extensions med plattång, locktång eller fön. Men det är mycket viktigt att först fördela en värmeskyddande produkt i håret så att du inte riskerar att skada håret med hög värme. Värmestyling kan torka ut håret så att det går av och du får kluvn hårtoppar.

Hårvårdsprodukter till hair extensions

Hur ofta ska extensions tvättas?

Både ditt eget hår och dina extensions mår bäst av att inte tvättas för ofta. Därför kan du med fördel bara tvätta håret 1-2 gånger i veckan. Det är dock mycket olika från person till person hur ofta håret behöver tvättas. Om du är mycket aktiv kan det vara nödvändigt att tvätta håret oftare.

Vänj håret vid färre hårtvättar
Många har vant håret till att de måste tvättas mycket oftare än vad som egentligen är nödvändigt. Du kan dock lika lätt vänja håret med färre hårtvättar genom att långsamt öka tiden mellan tvättarna. Ditt hår kommer att kännas lite extra fett till en början, men så snart det vänjer sig vid färre hårtvättningar kommer hårbotten att producera mindre fett, vilket gör de många hårtvättningarna onödiga. Använd gärna ett torrshampoo för att dra ut tiden mellan tvättillfällena.