Hur tvättar och sköter jag min peruk?

Även om din peruk liknar ditt egna hår, så är det skillnad på hur du tar hand om, och tvättar ditt egna hår och din peruk. Denna guide lär allt du behöver veta om tvätt och skötsel av peruker. Och din peruk kommer att tacka dig! Korrekt skötsel gör nämligen att din peruk håller sig fin, och att du kan använda den längre.

Så tvättar du en peruk av äkta hår

1. Borsta försiktigt igenom håret
Börja med att ta av peruken och borsta igenom håret, innan du tvättar det. Använd en skonsam borstem som inte river i håret.

2. Skölj peruken
Blöt ner peruken, antingen genom att doppa den i en vattenfylld balja, eller skölja den med duschmunstycket.

3. Tvätta peruken med shampoo
Massera försiktigt in ett skonsamt shampoo i perukens hår och hjässa. Undvik att riva i håret (dra fingrarna igenom det), och gnida håret mellan handflatorna så det tovar sig. Var extra försiktig med front lace-stycket (om du har en front lace peruk). Skölj ur shampoo, och tvätta en extra gång om det är nödvändigt.

4. Vårda håret med en hårinpackning
Fördela en återfuktande hårinpackning i hårets längder för att skämma bort håret lite extra. Lår inpackningen sitta i håret i 5-10 minuter innan du sköljer ur den ordentligt.

5. Använd balsam i längderna
Fördela mjukgörande balsam i längderna för att stänga hårets fjällskikt och göra det slätt och mjukt. Lår det dra i några minuter innan du sköljer ur det.

6. Red igenom håret försiktigt
Krama ur vattnet ur håret, utan att vrida eller riva i håret. Borsta skonsamt igenom håret, börja längst ut i hårtopparna och arbeta dig uppåt mot hårbotten.

7. Torka peruken
Låt peruken lufttorka på en handduk eller på ett perukstativ för att skona håret från värmestyling. Vill du föntorka håret är det viktigt att du använder en värmeskyddande produkt i håret först, så det inte skadar håret.

Vilka produkter ska jag använda till min peruk?

Ju mer kärlek du ger håret, desto längre kommer håret hålla sig friskt och fint. Därför är det viktigt att använde rätt hårvårdsprodukter i håret. Det ger nämligen den viktiga hårvård som peruken behöver för att det ska kännas friskt och härligt.

De bästa hårvårdsprodukterna till peruker
Vi rekommenderar att du använder den fuktgivande och mjukgörande "True Soft"-serien från Maria Nila. Produkterna innehåller vårdande arganolja, som håller håret friskt och mjukt. Testa, så kommer du märka skillnad direkt.

Skydda håret mot värmestyling
Vill du styla din peruk med plattång, locktång eller hårfön? Våra peruker av äkta hår kan värmestylas precis som ditt eget hår, men det är viktigt att du använder en värmeskyddande produkt innan styligen. Vi rekommender "Quick Dry Heat Spray" från Maria Nila. Använder du inte värmeskydd kommer den höga värmen slita på håret så det med tiden blir torrt, kluvna toppar och håret riskerar att brännas.

Bästa hårvårdsprodukterna till peruker

Hur ofta ska jag tvätta min peruk?

För att skona din peruk, och inte minst ditt eget hår är det viktigt att du inte sover med din peruk på.
Det lönar sig också, då det gör att du inte behöver tvätta peruken lika ofta, som du behöver med ditt egna hår.

Tvätta peruken varannan veckan vid daglig användning
Använder du din peruk varje dag behöver du tvätta din peruk ungefär varannan vecka. Använder du den inte dagligen kan det gå längre tid innan du behöver tvätta den. Du kan känna, både på själva håret men också i hjässan, när det är dags att tvätta den.